BAHAN-BAHAN:
I kg sotong sederhana besar
ambil dakwat hitamnya dan pastikan tidak pecah
BAHAN KISAR:
I sudu makan biji ketumbar
I sudu teh jintan kasar
I sudu teh jintan halus
2 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1/2 sudu teh lada hitam
4 tangkai cili kering
Sedikit serbuk kunyit
BAHAN TUMIS:
3 biji cili hijau | dihiris kasar
I biji bawang besar | dihiris
I batang serai | dittik
2 helai daun salam (jika suka)
Garam secukup rasa
Sedikit minyak sayur untuk menumis
CARA MEMASAK:
1. Perap bahan kisar dengan hirisan sotong dan kepalanya dengan dakwat sekali.
2. Gaulkan rata dan taburkan dengan sedikit garam. Biarkan perap selama 30 minit.
3. Panaskan minyak dan tumiskan serai dan bawang hingga berbau wangi.
4. Kemudian masukkan daun salam (jika suka) bersama sotong dan bahan perapannya. Gaulkan rata.
5. Tambahkan sedikit air dan biarkan mendidih. Apabila mendidih, masukkan hirisan cili hijau dan biarkan masak hingga kering sedikit.
6. Perasakan dengan garam secukupnya dan hidangkan bersama nasi putih.
Info: Pastikan sotong disiang dan dikeluarkan kepalanya kemudian diambil dakwat yang bergantung di hujung kepalanya. Pastikan ianya tidak pecah.
The post Menu Lunch : Sotong masak hitam first appeared on Denaihati.from Denaihati https://ift.tt/s7GxXJA
via Denaihati.com